Модели климатици с екстри

Днес на пазара за отоплителни и охладителни тела, сред моделите климатиците могат да бъдат намерени и такива с много екстри. Сред допълнителните неща, които може да очакваме в тези устройства за всеки сезон са:

1.         Плазма – при нея напрежението достига под 4800V, тя допринася за намаляване нивата на бактерии, вируси, спори и гъби. За частици като прах, косми от животни и др., които по една или друга причина са преминали през праховия филтър се получава наелектризиране от плазмата и натрупване по електростатичния филтър. Задачата на плазмата е да елиминира всички чужди тела. Тя не налага нужда от подмяна. Филтърът при нея йонизира въздуха, чрез отрицателни йони.

2.         Йонизатор – количествата на отрицателни йони е голям. Така например в дом с площ от 50 см. куб., йонизирането на помещенията около море достига 10 000. Климатици работещи на принципа на йонизиране създават среда, която много наподобява средата сред проливен дъжд или въздуха в планина. Днес тези модели са така разпространени, че са станали стандартен за надеждност и качество.

3.         Електростатични филтри, такива вече почти всички модели климатици притежават. Тяхната роля е да работят по-чисто и екологично. Те действат на принципа на биологични и активни вещества. Към тях се отнасят катехиновият филтър. Той е силен антисептик, в природата се среща в чая, японския хрян, ябълков васаби и други. Електростатични филтри имат недостатък, а той е в краткия срок на експлоатация. Тези филтри могат да се регенерират под влияние на пряка слънчева светлина. Това се дължи и на титаниев апатит, който абсорбира и разгражда ненужните и вредни частици под действието на слънчевите лъчи. Титаниевият двуокис не се изхабява, а това дава надеждност и на най-новите филтри.

4.         За вяска зима топъл килим е сред важните условия за един дом. Ето защо топлият въздух трябва да се доставя до 10м. на земята.

5.         Сензор или окото – тази екстра на климатика, позволява в конкретна зона от стаята, да се поддържана желана по-различна температура. Наред с тази екстра, климатика работещ на този принцип действа на потока въздух, и това не го прави вреден за човешкото здраве. Когато в помещението има повече от едно движение, сензорът за движение и режима на комфорт сеогрижат въздушния поток да е отвеждан на далеч. Към уреда има и енергоефективна настройка. В този случаи, тя автоматично се задвижва, ако в стаята има двама души в две различни точки.

Всяка една екстра в съвременните климатици днес е символ на прецизен, допринасяйки нивата на влажност и вентилация в помещенията да са на най-високо ниво.