Екстри и здравословна среда с климатик

Една от причините да се спираме все повече на избора на климатик за лято и зима е здравословната среда, която осигуряват съвременните модели. Дори в най-старите и опростени модели съществуват филтри, които се грижат за въздуха и средата на живот, отопление или охлаждане. Това става, чрез противопрахови филтъри, които имат способността да хващат летящите из въздуха частици прах и всякакви едри замърсители. Наред с тази способност на климатика да почиства въздуха, работата му е многофункционална. Той се грижи за топлообменника, като го защитава от замърсяване. За да допринесем за дълголетна служба на устройството се налага периодична профилактика. Почистване на филтрите е едно от задължителните неща, които всеки трябва да направи.

Споменатите модели, бяха масово разпространени и пуснати на пазара у нас, само до преди няколко години. Това преди появата на японски климатици, които започнаха да предлагат много повече екстри.

Сред популярните и положителни характеристики за климатиците на българския пазар днес са модели предлагащи:

1.         Самопочистване – тези типове отоплителни и охлаждащи тела работят с филтри, които сами се освобождават от праха и мръсотията, отложени в специален контейнер. Последният се почиства до 3 пъти годишно.

2.         Други модели имат зададен определен интервал, в който фини четки правят профилактика на филтрите. По този начин праха се изхвърля, чрез специална тръбичка извън тялото.

3.         Както вече много са чували сплит системата на климатика е едно устройство, което само движи въздуха в помещението, като изключва свеж въздух от вън. Тези модели постепенно бяха заменени от по-надеждни. Те имат аспирация и генератор за кислород. Този тип се смята за качествена екстра, която показва добри резултати за използващите я. По време на аспирация, климатикът набавя чист въздух отвън, а замърсения и застоялият се бива извеждан навън. С цел да няма загуба в топлината при има вграден рекооператор. Последният се грижи за обмяната на количествата свеж и застоял въздух. По този начин няма загуби от топлина.

4.         Според най-нови изследвания на човешкият мозък се нуждае от много и големи количества кислород. Той допринася за бързото възстановяване при стрес и умора. С помощта на генератор на кислород в помещенията, нивата на кислород се покачват с 30%. Тези количества възобновяват екологичната среда с около 24%.